Forside » Aktuelt » Slik leser du strømregningen din

Slik leser du strømregningen din

Strømregningen din består av forbruk, påslag, nettleie og statlige utgifter. Er du en som blir lettere forvirret av alle tallene? Betaler du hver måned, uten å forstå hva du egentlig betaler for? Du er ikke den eneste. Men nå skal vi prøve å hjelpe deg forstå.

 

Hva er strømforbruket?
Strømforbruket vises på fakturaen som kWh for en periode, sammen med øreprisen du har betalt.

Har du tilleggsprodukter på avtalen din, slik som fornybar energi – vil disse øreprisene komme under forbruk og påslag.

Faste månedsgebyrer er også vanlig at leverandørene har – men hos oss i Dalane Energisalg er vi stolte av å være en av få leverandører som har 0 kr i fast månedsgebyr.

 

Nettleie

En annen del av strømregningen din består av nettleien. Dette er betaling for levering av strømmen din. Og som privatkunde kan du ikke gjøre noe med prisen på nettleien, og du kan heller ikke bytte fritt mellom leverandører på samme måte som du kan med strømmen.

Noen kunder vil få nettleie på strømfakturaen, mens andre vil få dette på egen faktura fra sin nett-leverandør. Dette avhenger om din strømleverandør har en avtale med nettleverandøren om det som heter «gjennomfakturering av nettleie». 

Nettleien inneholder også de statlige avgiftene (forbruksavgift, MVA og Enovaavgift).

  • Forbruksavgift – elavgiften som den også kalles, er en statlig innført avgift på forbruk av elektrisk energi.
  • Enovaavgift – er et påslag i nettleien din, som går til å finansiere Energifondet som igjen finansieres av Enova. Enova jobber med å redusere energiforbruket og øke produksjon av fornybar energi.
  • Elsertifikat – er en økonomisk støtteordning som gir kraftprodusenter insentiver til å investere i fornybar strømproduksjon.

Elsertifikatet er inkludert i påslaget eller fastprisen du som privatkunde betaler til strømleverandøren din, mens forbruksavgift og Enovaavgift er bakt inn i nettleien. Merverdiavgifter kommer på toppen av det hele.